Sovsäck och flightbag
Vi har köpt sovsäckar som är anpassade för ett varmare klimat och som tar liten plats i väskan. De är av märket SnugPak som även tillverkar produkter för militären i Storbritannien, vilket jag tyckte verkade lovande. De är behandlade med antibakteriellt medel och har ett inbyggt myggnät över huvuddelen, som såklart går att vika undan. Sovsäckarna vi valde att köpa heter Travelpak Traveller och har följande egenskaper:
Komforttemperatur: +7 C
Extremtemperatur: +2 C
Längd: 220 cm
Vikt: 800 g
Storlek fullt komprimerad: 12 x 14 cm (om man är en jävel på att packa och inte är rädd dra sönder grejerna, jag får ihop den till ca 20 x 15 cm på första försöket)
Sovsäcken har dragkedja och kan öppnas även i nederkant så att den går att använda som sovtäcke, öppning på vänster- eller högersida går att välja vid beställning. Den kostar 695 kr att beställa från PickPack (för samma pris finns den att köpa på OutNet) vilket är billigt för en sovsäck med låg vikt och litet packformat.
Vi köpte även varsin flightbag till resan! Flightbagen skyddar ryggsäcken och alla dess remmar, som kan skadas vid hantering på flygplatsen. Bagarna är av märket Lifeventure och tillverkade i ett starkt, men tunnt lättviktsmaterial. Den har en stor plastficka för namn/adresslapp på ovansidan och två kompressionsremmar för att bagen ska sitta tajt runt ryggsäcken. När flightbagen inte används vikts den enkelt ihop i en inbyggd ficka för att ta mindre plats. Den kostade 299 kr på PickPack.
Vikt: 330 g
Mått: 73 x 35 x 20 cm
Packformat: 16 x 22 x 3 cm
Volym: 70 liter
PickPack levererar varorna snabbt och har fri frakt vid köp över 600 kr. De har även en lättöverskådlig och trovärdig hemsida!
/ Victoria
Internationellt körkort
I Australien råder vänstertrafik...
... vågar man ge sig in på det? Men med bil tar man sig ju lätt överallt, och inte minst när man väl tar semester kanske det är lättare och roligare att resa med bil än att åka Greyhound buss?
Vi tänker i alla fall lägga 245 kr på att beställa varsitt. Internationella körkort beställer man på Motormännens hemsida. Om man är medlem i Motormännen kostar det endast 100 kr. Man fyller i en blankett, bifogar kopior på fram-/baksidan av körkortet, två personer skriver sedan under på att det uppgifterna stämmer. Man bifogar även ett foto på sig själv. Körkortet får man inom två veckor och är sedan giltigt i ett år!
/ Victoria
Adapter
I Australien har de annorlunda kontakter än i Sverige, så adapter behövs. Däremot är spänning (230 V) och frekvens (50 Hz) densamma som i Sverige så voltomvandlare behövs inte.
/ Victoria
Att söka visum
Att söka visum låter kanske komplicerat men det visade sig vara betydligt enklare än vi trodde.
Efter att vi valt Blueberry som researrangör så mailade de en direktlänk där man kunde söka visum. Vi åker på ett så kallat Working Holiday Visa, vilket innebär att vi har rätt att stanna max 12 månader i Australien, och under vår vistelse får vi maximalt jobba 6 månader hos samma arbetsgivare samt maximalt studera i 3 månader.
Visumansökan var mycket enkel att fylla i, innehöll givetvis frågor om passdetaljer, adress och liknande samt frågor angående vad man planerade att göra under sin vistelse och dylikt. Vissa frågor var dock lite klurigare, exempelvis exakt vilket område man ville söka jobb inom. Som tur är så är det inget bindande utan man skriver helt enkelt ett av områdena man kan tänka sig att jobba inom - i vårt fall "Accomodations, Cafes and Restaurants".
Något som kan vara värt att nämna är att datasystemet inte accepterar "å, ä, ö", vilket leder till att dessa bokstäver ser ut som frågetecken. Det korrekta är istället att skriva "aa, ae, oe".
Visumet betalas sedan direkt när ansökan skickas in, nu när vi ansökte låg avgiften på 270 australiensiska dollar (1830 SEK). Har du ingen prick i straffregistret så godkänns ansökan normalt inom 24h, för mig (Emma) blev den godkänd på en timme.
/ Emma
Leta och boka flygbiljetter
Nu är flygbiljetterna bokade!
Det finns många olika söktjänster för billiga resor: seat24, flygvaruhuset, supersavertravel m.fl. Vi fastnade till slut för flygresor, det är lättare att jämföra priser om man håller sig till en sökmotor eftersom de kommer att undersöka samma flygbolag i vilket fall. Vi började med att bestämma ut- och hemresedatum (utresa 20110921, hemresa 20120516) och höll oss till dem när vi gjorde sökningen.
Vi kollade upp de billigaste flygbolagen och de visade sig att det absolut billigaste Etihad airways (från Förenade Arabemiraten) fått kritik för servicen och komforten ombord. Vi valde det lite dyrare alternativet Cathay Pacific istället, med sitt säte i Hongkong. Vi valde att filtrera på flygtid och därefter hitta bästa pris för att slippa resa i över 30 timmar. Risken med billiga resor är att flygtiden är lång.
Vi hittade ett passande alternativ genom reseförmedlaren BudJet:
- Utresa: Arlanda-Frankfurt-Hongkong-Melbourne, restid: 26h 40min
- Hemresa: Melbourne-Hongkong-Heathrow-Arlanda, restid: 28h 45min
Priset blev som följer:
Brisbane, Sydney, Melbourne eller Perth?
Nu när vi har bestämt oss för Blueberry står vi inför ett annat svårt val: var vill vi börja vår resa?
Eftersom varken Emma, jag, våra familjer, kompisar, släktingar eller bekanta vet särskilt mycket om Australien fick vi helt enkelt chansa lite. Min kunskap sträcker sig inte längre än att jag vet att det är ett stort land med vacker natur och att man aldrig lär sig vilken som faktiskt är huvudstaden. Vi har resonerat utifrån vår okunskap och sådant vi läst på internet, vilket var ungefär såhär:
- Brisbane: Minst av de fyra städerna. Jag gillar inte för stora städer så Brisbande skulle kunna passa bra, men här kanske det inte finns några jobb om det är så "litet"?
- Sydney: Hit väljer alla andra Work & Travel-resande att åka först, let's not be mailstream.
- Melbourne: Någonstans läste vi uttrycket "fyra årstider på en dag" om Melbourne's svajiga väderlek.
- Perth: Ligger långt åt helvete bort (västkusten) från de andra stora städerna, Perth gick bort ganska tidigt. Vi vill relativt enkelt kunna "flytta" på oss.
Vi försökte läsa oss till vilken stad som var bäst i olika forum, men det var totalt fruktlöst. Alla tycker ju olika. Vi kom inte fram till så mycket egentligen, men bestämde oss till slut för Melbourne. Det känns bra i magen.
/ Victoria
Vårt val: Blueberry
Nu har vi valt att resa med Blueberry istället för Work & Travel Company av följande anledningar:
- Vi vill prispressa.
Vi kan använda oss av olika sökmotorer med inriktning mot just billiga resor på nätet och pressa priset på flygresan rejält.
- Resan blir mer vår.
Det känns som att vi kan påverka mer, till exempel när det gäller ut- och hemresedatum, flygbolag och flygrutt. Vi kan till exempel välja att landa i Brisbane, Sydney, Melbourne eller Perth. En stor del av resan är att planera, vi vill göra mer själva!
- Vi undersöker "det andra alternativet".
När vi först började titta på olika resealternativ hittade vi bloggen annaofaustralia genom Work & Travel Company's sida med reseberättelser. Anna skriver att ett av hennes största misstag var att åka med Work & Travel Company eftersom de betalade för mycket som de kunde ha fixat själva. Nu tänker vi att det kan vara värt att betala 3 875 kr för att ha någon att vända sig till när det gäller jobb och bostad eller om det helt enkelt krisar. Det är ett litet pris, men en säkerhet att veta att man har någon att vända sig till därborta.
/ Victoria
Köp av ryggsäck: Emma
Haglöfs Sec Track 55 Q
Kapacitet: 55 L
Vikt: 2.9 kg
Material: 420 D Boncheck Polyamide
Inköpspris: 1 760 kr (ord. 2 200 kr)
Inköpsställe: Fliesbergs (Bro)
Favoritfinesser
Miniryggsäcken: En liten extraryggsäck som sitter på framsidan av väskan, lätt att ta av och på.
Mönstret: Ytligt javisst, men rutigt och snyggt är det indeed!
Ryggskenor: Även här på denna, jajjemen. Smidigt och enkelt att ställa in bäst passform på ryggen, bra för mig som inte är så tekniskt begåvad.
/ Emma
Köp av ryggsäck: Victoria
Lundhags V8 Spirit
Kapacitet: 60 L
Vikt: 3 kg
Material: 210D Shadowbox Nylon
Inköpspris: 1 400 kr (ord. 2 500 kr)
Inköpsställe: Fliesbergs (Bro)
Favoritfinesser
Godisfickan: På ena sidan finns en flaskhållare på andra en "ficka för småsaker" som Lundhags uttrycker det. Fickan är vänd framåt precis som flaskhållaren för att man lätt ska kunna nå den när man har ryggsäcken på sig. Enligt mig råder ingen tvekan, fickan är avsedd för nödsituationer när energin tryter = godisficka!
Aluminiumskenor: För att kunna ställa in rygglängden. Dvs bärremmarnas höjd i förhållande till midjeremmen. Lätt att reglera!
Bärremmarnas form: S-formade bärremmar som följer kroppen! Trycker inte över brösten! Tack!
/ Victoria