Första veckan

Den första veckan har gått och vi har väl faktiskt börjat känna oss hemma här! Kort om veckan:

Boende:
det finns många alternativ till delat boende och det läggs ut nya annonser varje dag på Gumtree. Bra boenden går åt fort. Att arrangera en visning kan ske via sms/mail/telefon och den tar i regel inte längre än tio minuter när man väl är på plats. Australiensarna tar det hela på ett avslappnat sätt, de erbjuder vad de har och försöker inte övertala och de begär inte att man ska bestämma sig på plats.

Djuraffärer:
av typen man inte är van vid. Hundvalpar i en 1x1 m glaslåda.

Hälsningar:
i Australien gör man som i USA och hälsar med ”hur mår du?”, men till skillnad från i USA svarar båda parter också på frågan trots att mötet är formellt och man inte känner varandra sedan tidigare. Australien – lite trevligare, lite bättre.

Jobb:
de flesta restauranger och affärer skyltar med ”now hiring”, ”positions vacant”, ”career” etc. Det finns mycket jobb, och de flesta verkar bara gå att se på skyltar i fönstret eller på disken. Mycket annorlunda från vad man är van vid.

Klädaffärer:
mycket märkesbutiker. Har inte direkt hittat någon bra kedja som motsvarar H&M, Gina Tricot eller Carlings. (H&M finns inte i Australien)

Känsla och mentalitet:
vi enades om att Australien (Melbourne) är lite som en blandning av USA och Storbritannien, utan religiositeten. Här får alla plats och alla får vara som de vill. Man tror också naivt efter en vecka i Australien att här begår ingen självmord eller brott, det verkar som att folk här har en större livslust, ett helt annat lugn och större respekt för sina medmänniskor och omgivningar än i Sverige.

Mat:
eftersom Australien och Melbourne är väldigt mångkulturellt finns ett brett utbud av mat från världens alla hörn: framförallt kinesisk, japansk, indonesisk, thailändsk, indisk och annan asiatisk mat. Mat som verkar vara typisk för dagens två första måltider:

  • Frukost: mjölk och flingor och rostat vitt bröd med marmelad, sushi, nudlar
  • Lunch: sushi, baguette, nudlar, dumplings, hamburgare, pasta, pizza

Australiensare verkar ha en förkärlek till fettfritt, kalorisnålt och ”utan socker”. Istället för att erbjuda grovt bröd, fiberrika flingor, lagom fet yoghurt och andra bra fetter (så man kanske blir mätt) satsar de på att reducera fett och socker i allting vilket resulterar i att till exempel smöret bara innehåller sojamjölk.

Matvaruaffärer:
finns inte i samma utsträckning som mat är van vid (ICA) utan det finns några stycken i stan.

Miljö:
Australiensare än förvånansvärt miljömedvetna och det framförallt när det kommer till användning av vatten vilket man kanske kan förstå om man bor på en kontinent med 70% öken.

Religion:
väldigt sekulariserat, kanske på grund utav den kulturella mångfalden. Det är vanligt att se familjer där föräldrarna har olika ursprung. Det gör en glad och känns typiskt australienskt! Det finns dock en del äldre kyrkor i staden.

Staden: stor, men ändå ganska lätt att få grepp om. Dock fick både jag och Emma en felaktig mental karta i huvudet som låg helt vridet i förhållande till verkligheten.

Svenskar och Européer:
vi har endast hört två personer prata svenska sen vi kom hit och då har vi rört oss mycket på stan. De verkar dock vara mycket tyskar på Work’n’Holidays kontor, en och annan fransman också. På vandrarhemmen är det lite tyskar, någon britt, en och annan italienare eller spanjor, flest asiater och många australiensare.

Svenskt:
IKEA finns och räknas till lite exklusivt, i boendeannonser kan man läsa ”with new IKEA furniture” vilket är lite lyxigt. Även någon svensk designbutik kikki.K och Bookbinders finns att hitta.

Temperatur:
mellan 12-22°C och blåsigt

Trafik:
att titta åt rätt håll när man ska gå över gatan går nästan helt automatiskt efter en veckas träning och ett evigt rabblande: ”titta höger, titta vänster”.

Transport:

  • Trams: Går ofta och över hela staden/långt ut i förorterna. Stannar vid varje korsning (ofta).
  • Till fots: det är heller inga avstånd att gå så länge man håller sig till stadskärnan.
  • Cykel: verkar vara gångbart, men man måste komma ihåg hjälmen för här är det lag på att bära cykelhjälm vid cykling. Trafiken är ganska anpassad för cyklister och de har ofta egna fält på körbanor och vid korsningar.
  • Buss: bussarna tar över där spårvagnarna tar slut och finns följaktligen inte i stan.
  • Tåg: går från de allra yttersta förorterna till CBD.

Valuta: Australiensiska dollar (AUD), 1 AUD ≈ 7 SEK. Ett fel man lätt gör som ickematematiker är att man tar ”gånger tio” för att det är lättare, men då blir saker ganska mycket dyrare. Det sitter inte helt naturligt än.

Valör:

  • Mynt: fem-, tio-, tjugo-, femtio cent, 1-, 2 dollar
  • Sedlar: fem-, tio-, tjugo-, femtio dollar (säkert högre också)

Vädret: mulet, mulet, sol, sol, mulet, regn, regn, mulet

Övergångsställen:
när det kommer ett ljud som låter som att någon skjuter med laserpistol är det bara att börja gå. När gubben är grön går du, när den blinkar rött börjar du inte gå över gatan, men om du redan är på väg över slutför du övergången. Om den är röd så, ja.

/ Victoria & Emma


Boende del 1.

Eftersom vi planerat att stanna i Melbourne nu ett par månader så letar vi för närvarande efter ett långtidsboende. YHA, det vill saga vandrarhemmen har, funkar fint att bo på - men det blir tyvarr lite dyrt i längden. Dessutom är det saklart skönt att ha sitt "egna" lilla space.

Vad som är vanligt att göra har då man som vi kommer hit och bor bara ett par månader är att dela hus/lägenhet med lite annat folk. Tänk studentkorridor/kolletiv. Vår budget som vi går efter är $150 per person / vecka inkl. räkningar, samt lite andra krav så som skönt folk, välutrustat kök och tillgång till tvättmaskin. Sen måste man så klart också gå på magkänslan!

Sidan som alla anvander sig av har nere for att hitta boende/hyra ut boende kallas Gumtree. Det är en riktigt bra sida, om än något svåröverskådlig - det kommer upp säkert 50 nya annonser i timmen, om inte fler. Under gårdagen besökte vi vara två första möjliga boenden, ett rakt söderut och ett rakt norrut.

Första huset vi kollade på var ett delat boende i Balaclava, St Kilda (med andra ord – close to the beach!). Tog spårvagnen ut i ett riktigt Desperate Housewives-område med perfekt klippta gräsmattor (de flesta i alla fall). Mitt i allt detta blev vi mötta av en riktigt chill snubbe som visade oss ”the awesome house”. Dock var detta inte riktigt vad vi tänkt oss, lite för chill stämning där om man säger så (både gällande städning och annat).

Därefter besökte vi ett hus rakt norrut i Brunswick. Efter lite irrande hittade vi rätt! Sam, the owner, mötte oss och visade oss runt. Helt okej standard, tillgång till tvättmaskin och internet, och det verkade vara sköna avslappnade manniskor som bodde där. Men självklart vill man ju klura lite! Det som vi blev forvånade över var att alla som hyr ut är helt på det klara med att man kollar på flera olika objekt samtidigt. De till och med uppmuntrar en att kika vidare på olika ställen innan man bestämmer sig, vilket så klart är skönt att höra för vilsna backpackers ;)

Boendejakten går vidare, vi har fler hus att kika på idag! We'll keep you posted.


Livet i en ryggsäck

Exakt vad jag har med mig:

Kläder
Badkläder en uppsättning
Linnen 7 st
Långbyxor 2 par
Strumpor 4 par
Skor 2 par (converse och joggingskor)
Tjocktröjor 2 st
Trosor 8 par
Shorts 2 par
Koftor 2 par
Träningskläder (sport-bh, shorts och strumpor)
 
Hygien
Ansiktskräm
Borste
Deodorant
Kam
Pincett
Plåster
Smink
Snoddar
Tandborste
Tandkräm
Tandtråd
Värktabletter

Saker
Adapter
Alla viktiga papper (pass, visa, flygbiljetter, försäkringspapper etc.)
Australienguiderna
Bok att läsa
Dagbok
Dator
Datorsladd
Hänglås
Mobilladdare
Mobilsladd till datorn
Kamera
Kameraladdare
Pennor
Resehandduk
Reselakan
Sovsäck
USB-minne

Tipset!
Glöm inte att ta med hänglås, de flesta vandrarhemmen har skåp att låsa in ryggsäckarna i.

/ Victoria


"Cheers mate!"

Under vår första dag hann vi med att uträtta och uppleva en hel del. Först var vi på ett introduktionsmöte på WorknHolidays kontor, vi fick våra nya simkort och ringer nu med Global Gossip. Vi fick även lite information om Melbourne i allmänhet och om att söka jobb i synnerhet. Vi blev uppmanade att gå till banken och öppna australiensiska konton så snart som möjligt och eftersom det var fredag gick vi dit på direkten. Annars har vi tillbringat en del tid på WorknHolidays kontor där vi har fritt internet.

Förutom att man är ovan vid vänstertrafiken så är man också väldigt ovan vid den australienska attityden. Idag har vi mött en hel del personer som har övertygat oss om att Melbourne är lite finare, lite bättre än Uppsala/Sverige när det kommer till att leva kring- och bemöta människor:

Klockmannen:
en gubbe påväg i motsatt riktning på trotoaren frågar glatt vad klockan är och verkar tacksam när vi vet.

Kartmannen:
en random "Save the Children"-snubbe hjälper oss att hitta till banken och småpratar lite om vädret.

Bankmannen:
en man på banken hjälper oss entusiastiskt att boka in ett möte till samma eftermiddag. Han frågar när vi kom och blir imponerad när han hör att vi kom igår men ändå är fullt igång. Han uppmanar oss att inte somna och missa mötet.

Bankkvinnan:
en trevlig kvinna hjälper oss att öppna Australienska bankkonton, ett allkonto och ett sparkonto. Hon är mycket intresserad och frågar mycket om Sverige: Vilket är det officiella språket? Hur mycket ränta får man på ett sparkonto? Hur firar man jul?

Servitören:
svarar ärligt på våra frågor om portionernas storlekar och försöker inte pracka på oss extra. Vi blir helt lagom mätta i slutändan!

Restaurangmannen:
jag råkar armbåga en gubbe i ryggen på restaurangen, han bara skrattar, säger att han är van och pekar på sin fru.

I slutändan blev man nästan less på att känna sig som jordens största arsle bland dessa goda själar, vi får helt enkelt hoppas att den iskalla Sverigeattityden smälter bort här nere!

Det bästa Australienska uttrycket ever; "Cheers mate" eller "Cheers" som "tack" *australiensk dialekt*

/ Victoria


Utsikt från vandrarhemmets takterass mot centrum.


Federation Square, här hänger folk. Lite som Uppsalas brygga, bara lite mer centralt.


"Beware: Look. Listen. Be alert around trams."


Melbourne CBD sett från piren i St Kilda.


Melbourne Central, stor galleria med ett tegeltorn i en stor kupol.


Resan dit

Pa onsdagen bar det av! Vi var pa Arlanda vid 08.30, checkade in och sa hejda till vara familjer. Resan fran Arlanda till Frankfurt tog 1h 50min. I Frankfurt hade vi en timme pa oss att hitta till ratt gate - Frankfurt ar en enorm flygplats, men det gick bra! Vi akte sedan 10h 56min till Hongkong dit vi kom lagom till gryningen. Det var inte helt fel att ligga och vila och se solen ga upp bakom bergen och morgondimman latta. Vi hade tre skona timmar pa Honkong International Airport, jag somnade som en stock pa en bank. Sedan var det bara att boarda igen for annu 8h 38min till Melbourne. Vi landade klockan 21.10 (lokal tid), och kande oss pigga. Melbourne ligger +10 timmar GMT, alltsa 9 timmar fore Sverige. Nar vi val skulle ga och lagga oss pa vandrarhemmet var klockan 23.47 (14.47 i Sverige). Vi sover pa Melbourne Metro YHA, ett riktigt frascht vandrarhem som verkar ligga nara centrum.

Vi akte med flygbolaget Cathay, Frankfurt-Hongkong och Honkong-Melbourne, och det var riktigt bra service. Man hade nagra alternativ att valja fran nar det blev matdags och det basta av allt: vi fick glass till efterratt! Pa toaletterna fanns utover, tack och lov, tval aven ansiktskram och handkram. Vi hade skarmar med filmer, TV, musik och spel, bra utbud och nagra riktigt nya filmer!

Dagen: klockan ar 9.58 och vi sitter pa WorknHolidays kontor med fritt internet. Ska pa mote snart och i eftermiddag annu ett. Ovriga dagen ska vi undersoka staden lite, ata en bra lunch for frukosten bestod av mjolk och flingor och en rostad macka, ingen hit.

Vadret: Det blaser riktigt kallt och trots langbyxor och kofta fryser man rejalt utomhus!

/ Victoria


Nu bär det av!


The f*cked up year

Perioden april 2011 - december 2012 för alla som vistas i Sverige:

Perioden april 2011 - december 2012 för Emma & mig:



Ville bara säga det!

/ Victoria

 


Reseguider

En reseguide kan innehålla ovärderlig information beroende på av vilken anledning man är på resande fot. Om man åker på en enveckas charter brukar arrangören anordna utflykter och beskriva landets seder och bruk till en fullt tillfredställande nivå. Reser man längre bort för en längre period, utan just någon direkt resplan kan man få inspiration till utflyktsmål, och vägledning till bra boenden genom reseguiden. De bästa tipsen är de som man får av människor som kan landet och som har rest runt på samma sätt som du kommer att göra.

Lonely Planets reseguider innehåller mängder av personliga tips och förslag på till sevärdheter, göromål, restauranger, vandrarhem, hotell, dagsutflykter och citypromenader och mycket mer. Vi har beställt:

Discover Australia
Utgivningsår: 2010
Antal sidor: 400
ISBN: 9781742200934
Trevlig reseguide helt i färg! Färgkodad helt igenom vilket gör den lätt att hitta i. Massor av bilder! Den innehåller Australia's top 25 experiences, massvis med kartor, förslag på hur man bäst tar sig fram, prisexempel, highlights med mera. En av mina favoriter är "our pick"-logon bredvid det boende/hotell/göromål som guidens författare verkligen rekommenderar.



Melbourne & Victoria
Utgivningsår: 2011
Antal sidor: 352
ISBN: 9781741795882
Inte helt i färg, men lite mer centrerad till staden och delstaten vi ska till först! Innehåller bra tips på sådant som sker i närheten, dagsutflykter med utgångspunkt i Melbourne. Trots att den inte är helt i färg är kartorna tydliga och lättlästa. Ett tiotal sidor i början av boken är i färg och innehåller bilder och kartor. Längst bak i boken sitter en pull-out map över centrala Melbourne.

/ Victoria


Vaccination

När man åker till Australien bör man vara vaccinerad mot difteri, polio och stelkramp. Om man är född och uppvuxen i Sverige är man som regel redan vaccinerad mot dessa sjukdomar då de ingår i det svenska barnvaccinationsprogrammet. Skyddet räcker sedan till ungefär 40 års ålder. I Australien förekommer inte TBE så man behöver inte vara orolig om man inte är vaccinerad mot fästingöverförda sjukdomar.


Försäkring

Ett av kraven för att få sin visumansökan godkänd är att man under hela vistelsen i Australien är försäkrad. Jag tycker inte att det är alltför lätt med försäkringar, men jag gjorde, i samråd med mina föräldrar, som följer. Hemförsäkringen ger en automatisk reseförsäkring upp till dag 45, men därefter behöver man skaffa ytterligare skydd. Blueberry rekommenderar Gouda reseförsäkring som ger ersättning för:

  • Vård
  • Invaliditets-/dödsfallsersättning
  • Ansvarsskydd
  • Överfallsskydd
  • Rättsskydd
  • Krishjälp
  • Evakuering

För det betalar man under tiden vi är i Australien (2011-09-21 till 2012-05-17) 4137 kr. Observera att man här får betala extra om man vill lägga till den, tycker jag, viktigaste försäkringen för egendomsskydd. Om du vill välja till egendomsskydd blir priset istället 5910 kr. Jag kände mig tveksam eftersom det verkade dyrt, broschyren luktade skumt och Gouda är ju namnet på en ost...

Jag skaffade istället en försäkring vid tillfällig utlandsvistelse genom mitt försäkringsbolag Länsförsäkringar. Den inkluderar:

  • Vård
  • Ansvarsskydd
  • Överfallsskydd
  • Rättsskydd
  • Egendomsskydd
  • Reseskydd (inkluderar hemresa vid katastrof)

Den inkluderar alltså inte invaliditets-/dödsfallsersättning, krishjälp och evakuering, reseskyddet ger dock en viss hjälp vid katastrof. För denna försäkring betalade jag 1430 kr och anser det ett fullgott skydd.

/ Victoria 





The Melbourne "Hook Turn"

I går skickade jag in min ansökan om internationellt körkort, hurvida man kommer våga ge sig ut på de vänstertrafikerade gatorna är fortfarande ovisst. Speciellt med tanke på informationen jag hittade om the famous "Hook Turn" som bara finns i Melbourne. Där skylten "right turn from left only" finns uppsatt går det till på följande vis:

  • Ligg i filen längst till vänster och blinka höger.
  • När det blir grönt kör man fram, håller lite till vänster och ställer sig så att man står framför de som kommer från vänster i korsningen.
  • Man väntar tills dess att det blir grönt på den gatan man ska in på, då gör man en 90° sväng och svänger dit man ska (höger).

Flummig förklaring, bilden nedan förklarar bättre, kolla också in filmen Melbourne CBD Hook Turn! Den här är också ganska kul: Hook Turn

/ Victoria


RSS 2.0