Första veckan

Den första veckan har gått och vi har väl faktiskt börjat känna oss hemma här! Kort om veckan:

Boende:
det finns många alternativ till delat boende och det läggs ut nya annonser varje dag på Gumtree. Bra boenden går åt fort. Att arrangera en visning kan ske via sms/mail/telefon och den tar i regel inte längre än tio minuter när man väl är på plats. Australiensarna tar det hela på ett avslappnat sätt, de erbjuder vad de har och försöker inte övertala och de begär inte att man ska bestämma sig på plats.

Djuraffärer:
av typen man inte är van vid. Hundvalpar i en 1x1 m glaslåda.

Hälsningar:
i Australien gör man som i USA och hälsar med ”hur mår du?”, men till skillnad från i USA svarar båda parter också på frågan trots att mötet är formellt och man inte känner varandra sedan tidigare. Australien – lite trevligare, lite bättre.

Jobb:
de flesta restauranger och affärer skyltar med ”now hiring”, ”positions vacant”, ”career” etc. Det finns mycket jobb, och de flesta verkar bara gå att se på skyltar i fönstret eller på disken. Mycket annorlunda från vad man är van vid.

Klädaffärer:
mycket märkesbutiker. Har inte direkt hittat någon bra kedja som motsvarar H&M, Gina Tricot eller Carlings. (H&M finns inte i Australien)

Känsla och mentalitet:
vi enades om att Australien (Melbourne) är lite som en blandning av USA och Storbritannien, utan religiositeten. Här får alla plats och alla får vara som de vill. Man tror också naivt efter en vecka i Australien att här begår ingen självmord eller brott, det verkar som att folk här har en större livslust, ett helt annat lugn och större respekt för sina medmänniskor och omgivningar än i Sverige.

Mat:
eftersom Australien och Melbourne är väldigt mångkulturellt finns ett brett utbud av mat från världens alla hörn: framförallt kinesisk, japansk, indonesisk, thailändsk, indisk och annan asiatisk mat. Mat som verkar vara typisk för dagens två första måltider:

  • Frukost: mjölk och flingor och rostat vitt bröd med marmelad, sushi, nudlar
  • Lunch: sushi, baguette, nudlar, dumplings, hamburgare, pasta, pizza

Australiensare verkar ha en förkärlek till fettfritt, kalorisnålt och ”utan socker”. Istället för att erbjuda grovt bröd, fiberrika flingor, lagom fet yoghurt och andra bra fetter (så man kanske blir mätt) satsar de på att reducera fett och socker i allting vilket resulterar i att till exempel smöret bara innehåller sojamjölk.

Matvaruaffärer:
finns inte i samma utsträckning som mat är van vid (ICA) utan det finns några stycken i stan.

Miljö:
Australiensare än förvånansvärt miljömedvetna och det framförallt när det kommer till användning av vatten vilket man kanske kan förstå om man bor på en kontinent med 70% öken.

Religion:
väldigt sekulariserat, kanske på grund utav den kulturella mångfalden. Det är vanligt att se familjer där föräldrarna har olika ursprung. Det gör en glad och känns typiskt australienskt! Det finns dock en del äldre kyrkor i staden.

Staden: stor, men ändå ganska lätt att få grepp om. Dock fick både jag och Emma en felaktig mental karta i huvudet som låg helt vridet i förhållande till verkligheten.

Svenskar och Européer:
vi har endast hört två personer prata svenska sen vi kom hit och då har vi rört oss mycket på stan. De verkar dock vara mycket tyskar på Work’n’Holidays kontor, en och annan fransman också. På vandrarhemmen är det lite tyskar, någon britt, en och annan italienare eller spanjor, flest asiater och många australiensare.

Svenskt:
IKEA finns och räknas till lite exklusivt, i boendeannonser kan man läsa ”with new IKEA furniture” vilket är lite lyxigt. Även någon svensk designbutik kikki.K och Bookbinders finns att hitta.

Temperatur:
mellan 12-22°C och blåsigt

Trafik:
att titta åt rätt håll när man ska gå över gatan går nästan helt automatiskt efter en veckas träning och ett evigt rabblande: ”titta höger, titta vänster”.

Transport:

  • Trams: Går ofta och över hela staden/långt ut i förorterna. Stannar vid varje korsning (ofta).
  • Till fots: det är heller inga avstånd att gå så länge man håller sig till stadskärnan.
  • Cykel: verkar vara gångbart, men man måste komma ihåg hjälmen för här är det lag på att bära cykelhjälm vid cykling. Trafiken är ganska anpassad för cyklister och de har ofta egna fält på körbanor och vid korsningar.
  • Buss: bussarna tar över där spårvagnarna tar slut och finns följaktligen inte i stan.
  • Tåg: går från de allra yttersta förorterna till CBD.

Valuta: Australiensiska dollar (AUD), 1 AUD ≈ 7 SEK. Ett fel man lätt gör som ickematematiker är att man tar ”gånger tio” för att det är lättare, men då blir saker ganska mycket dyrare. Det sitter inte helt naturligt än.

Valör:

  • Mynt: fem-, tio-, tjugo-, femtio cent, 1-, 2 dollar
  • Sedlar: fem-, tio-, tjugo-, femtio dollar (säkert högre också)

Vädret: mulet, mulet, sol, sol, mulet, regn, regn, mulet

Övergångsställen:
när det kommer ett ljud som låter som att någon skjuter med laserpistol är det bara att börja gå. När gubben är grön går du, när den blinkar rött börjar du inte gå över gatan, men om du redan är på väg över slutför du övergången. Om den är röd så, ja.

/ Victoria & Emma


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0