Recept på svensk mat
Vi har märkt att man börjar sakna svensk mat väldigt mycket när man har varit borta ett tag. Det kan vara mat man inte ens brukar äta hemma, men som man blir sugen på för den svenska smakens skull! Här har vi samlat några recept på mat som vi gör när vi vill äta svenskt!
Håll koll på måtten!
1 cup är 250 ml
1 dl är 100 ml
Mitt tips är att höfta på småmått!
Pannkaka för två personer
3 dl vetemjöl
6 dl mjöl
3 ägg
salt
- Blanda hälften av mjölken, vetemjöl, ägg och salt i en bunke.
- Rör i resten av mjölken.
- Stek tunna pannkakor i rikligt med smör på medelhög värme. Smöra pannan mellan varje pannkaka.
- Servera med sylt och grädde!
Köttbullar, ca 70 st
1 gul lök
2 ägg
500 g fläskfärs
500 g nötfärs
1 dl grädde
0.5 tsk kryddpeppar (pimiento/allspice)
0.5 tsk ingefära
0.5 tsk vitpeppar
1 tsk salt
- Hacka löken fint och fräs i smör.
- Blanda nöt- och fläskfärs i en bunke tillsammans med den frästa löken, ägg och grädde.
- Blanda i kryddorna.
- Rulla lagom stora köttbullar med vattensköljda händer och lägg på ett vattensköljt fat. Låt vila i kylskåp ca 30 minuter.
- Stek i smör.
- Servera till stuvad eller ostuvad pasta och ketchup!
Raggmunk för två personer
ca 4 medelstora potatisar (ca 400 g)
1 dl vetemjöl
2 dl mjölk
1 ägg
salt
- Vispa ihop hälften av mjölken, mjöl och salt.
- Vispa sedan ner resten av mjölken.
- Riv potatisen fint, krama ur ev. vätska och blanda ner i smeten.
- Stek små raggmunkar i smörad panna på låg-medelhög värme.
- Servera med stekt fläsk och lingonsylt! (går att få tag i på IKEA, eller annan sylt)
Skagenröra för två personer
1 äggula
1 tsk dijonsenap
1/2 msk vitvinsvinäger
1.25 dl matolja
200 g färska räkor
färsk dill
citronsaft
salt
vitpeppar
- Vispa ihop vinäger (OBS! Var försiktig så det inte blir för mycket!), senap och äggula i en skål eller bunke.
- Tillsätt sedan matoljan under konstant vispning.
- Skala och hacka räkorna, finhacka dillen och blanda ned i skålen.
- Ha i citronsaft, salt och peppar efter smak.
- Servera på toastat bröd!